Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
- Ana Sayfa /
- Case /
- Destekten Yoksun Kalma Tazminatı
Trafik Sigortası Genel Şartlar A.1 maddesine göre, “Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olunmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.” Dolayısıyla Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, trafik kazasında birlikte yaşadığı veyahut destek gördüğü bir yakınını kaybeden kişi, yakını (annesi, babası, kardeşi, eşi, imam nikahlı eşi, vs.) kazada ölmeseydi kendisine bir müddet destek olacaktı kabulü ile ödenen bir tazminattır.
Trafik kazası sonucu ölen kişinin yakınlarının sigortacıdan tazminat isteyebilmeleri için öncelikle “destekten yoksun kaldıklarını” kanıtlamaları gerekmektedir. (Bk.m.45/2, TBK.m.53/3) Ölüm halinde bu tazminat sigorta şirketinden alınabileceği gibi kusurlu araç sürücüsünden ve araç sahibinden de alınabilir. Burada bahsi geçen tazminat maddi tazminat olup manevi tazminat ise zorunlu trafik sigortasından değil sadece kusurlu araç sürücüsünden ve araç sahibinden alınabilir.
Bazı sigorta şirketleri kasko sigorta poliçelerine manevi tazminat teminatını da eklemekte olup bu hallerde manevi tazminat kasko sigortasının yapıldığı şirketten de alınabilir.
Sigortacının önereceği tazminat tutarını yeterli bulmayan hak sahipleri, dilerlerse anlaşarak ödemeyi kabul ederler, dilerlerse sigortacıya karşı dava açarlar. Eğer ödemeyi kabul etmişlerse ve sonradan miktarın yetersiz olduğunu fark etmişlerse, 2918 sayılı KTK 111/2 maddesine dayanarak iki yıl içinde anlaşmanın iptalini ve eksik ödemenin tamamlanmasını isteyebilirler.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, yetkili adli tıp kurumlarının verdiği rapor doğrultusunda vefat eden kişinin ve desteğin yaş, evlilik ve gelir, maddi kazanç vb. durumu göz önüne alınarak tazminat miktarı belirlenir. Burada yapılacak hesaplama ancak bu işin eğitimini almış bilirkişi ve uzman hukukçular ve uzman avukatlar tarafından hesaplanabilir.
Her ne kadar başvuru yoluyla tazminat talebi mümkün olsa da gerçek zarar her zaman sigorta şirketlerinin yapmış oldukları ödemelerin çok üzerinde olmaktadır. Dolayısıyla gerçek zararın elde edilebilmesi için sigorta hukuku alanında uzman bir avukat aracılığıyla dava açılarak Yargıtay Hesap Ölçütleri ve Adli Tıp Maluliyet Raporları doğrultusunda tazminat hesaplamalarının yapılarak sonuca gidilmesinde mağdurların büyük yararı bulunmaktadır. Bu bakımdan kaza sonucu mağduriyet yaşayan kişilerin daha fazla mağdur olmaması adına alanında uzman avukat aracılığı ile tazminat hakkını araması önem arz etmektedir.